Skip to main content

Waarom een vriendenkring?

Al vijfentwintig jaar reizen Nicole & Martin op eigen kracht kriskras door Europa. Met Zwitserse precisie brengen ze iets wat alleen zij kunnen brengen: hun leven en werk zijn één. Dat inspireert enorm, maar maakt ook kwetsbaar. Voor iedere speelbeurt zijn zij afhankelijk van mensen ter plekke die voorbereidend werk doen. Geen theaterbonzen of subsidiënten, maar vaders, moeders en fans die het zo veel mogelijk kinderen gunnen om een sprookje mee te beleven in de Witte Tent en daar zélf iets voor doen. Het lijkt ouderwets, maar het is een gouden principe.

Hun slogan …more than theatre slaat immers niet alleen op hun multitalent voor acrobatiek, spel en muziek of op hun nomadische, maar o zo gedisciplineerde bestaan. Hun werk speelt zich ook af op een spirituele laag die mensen keer op keer verbindt. Dat voel je zodra het gezelschap arriveert: dit is anders, dit wordt iets om nooit te vergeten. En dus komen mensen in actie: ze helpen met het bouwen van de tent, koken een pan soep voor de crew of helpen met de verkoop van kaartjes of versnaperingen. Om daarna samen te komen in de Witte Tent en te genieten van sprookjestheater zoals je het maar zeer zelden ziet.

En de kinderen? Zij voelen zich thuis in zo’n wervelende gemeenschap van mensen die samenwerken vanuit hun hart. Voor even heel hecht en nabij, maar vanaf dat moment voor altijd verbonden. De Vrienden van Nicole en Martin willen deze banden doorgeven naar nieuwe speelplekken in Nederland of België. We bieden vrijwillig praktische hulp bij de voorbereidingen van het ontvangen van Nicole & Martin. En laten op deze website zien wat Nicole & Martin geven aan jong en oud: magie, plezier & inspiratie! Doe je mee?


© Jelka Matlung

Wie zijn wij?

Nicole & Martin zag ik voor het eerst in Groenekan. Na de eerste zin en het betrekken van kinderen op de eerste rij, realiseerde ik me dat dit verbeelding was zoals het is bedoeld. Vanaf dat moment heb ik de hele voorstelling zitten broeden op hoe ik het voor elkaar kon krijgen om ze een plek te bieden in Amsterdam. Dat is nu al drie keer gelukt: hun karavaan paste met flink wat kunst- en vliegwerk nét op het schoolplein van de Geert Groote school. Na Amsterdam organiseerde ik hun komst in Zaandam, Beverwijk, Driebergen, Zutphen en in 2024 op 2 plaatsen in België en 3 plaatsen in Nederland.
Nicole & Martin ‘leven’ samenwerking vanuit verbondenheid en kwaliteit. Deze verbondenheid laten ze na ieder bezoek achter bij leerkrachten, kinderen en ouders. Wat een geschenk.

Wytske Kelling

oud-vrijeschoolleerkracht en oud-vrijeschoolouder Amsterdam

Ooit belandde ik met mijn gezin in de Witte Tent in Zutphen. Na afloop van de voorstelling hielp ik spontaan mee met het afbouwen van de tent – zo gaat dat. Toen was wel duidelijk wie het lustrum van onze vrijeschool in Almere gloed kon geven. Het hele proces van vergunning aanvraag, tot begeleiding van hun verblijf, opbouw en afbouw – het werd een onvergetelijke ervaring. Elke voorstelling die we van hen zien is weer ontroerend en het weerzien met deze prachtige mensen is telkens weer hartelijk.

Daan Schieman

vrijeschoolouder en oud-bestuurder Vrije School Almere & bestuurslid Stichting Ultramarijn 

Een vrijeschoolleerkracht postte ooit een kort berichtje: “Naar Duitsland deze zomer, ik moet ze toch echt weer even zien.” Dat klinkt als voedsel voor de ziel, dacht ik. Inmiddels weet ik dat het zo is: Nicole & Martin hebben een wekkende energie die alles laat stromen.
Niet vanzelf – daar wordt iedere dag hard voor gewerkt – en dat voel je zodra je in buurt komt van de Witte Tent. Alles klopt: van de echte entreekaartjes tot popcorn in een papieren puntzak, van schitterende zijden kostuums tot oprecht en spitsvondig spel, van de rode werkhandschoenen tot de houten woonwagens met koperen dak. Hun focus op wat echt belangrijk is, voor hen én voor hun publiek, inspireert enorm. De verbindende energie die vrijkomt door de komst van Nicole & Martin gun ik elk mensenkind – jong én ouder.

Manon Berendse

vrijeschoolouder & kwartiermaker bij Vrije School Zeeland

Wil je ons team komen versterken? Neem contact met ons op.