Skip to main content
wassilisa Vrienden Nicole & Martin

Wassilissa

Het verhaal:

Een man woont samen met zijn dochter Wassilissa, twee stiefdochters en zijn tweede vrouw in een oud huis bij het bos. De stiefmoeder en haar dochters worden jaloers op Wassilissa omdat ze zo mooi en vlijtig is. Wassilissa krijgt dan ook veel te verduren en moet de zwaarste klussen klaren. Maar de pop die haar moeder haar schonk vlak voordat ze stierf, helpt haar.

Op een dag wordt Wassilissa het bos ingestuurd, naar de gevreesde heks Baba Jaga, bij wie ze vuur moet gaan halen. Baba Jaga belooft haar het vuur  in ruil voor heel veel werk en moed, maar ook daar helpt haar pop en zo kan zij tenslotte met het vuur in een verlichte schedel terug naar huis. Daar is het al die tijd, zonder vuur (en zonder Wassilissa), ijzig geweest. De stiefmoeder en stiefzusjes worden door de aanblik van het vuur in de lichtende schedel verteerd en verbranden tot as……, waarna Wassilissa door de tsaar herkend wordt in haar ijver en liefde.

Thema

Overduidelijk is hier het thema aan de orde zoals wij dat kennen uit het sprookje ‘Assepoester’. Wassilissa doorstaat alle beproevingen dapper en wordt gesterkt en geholpen door de pop die haar overleden moeder haar schonk. Hulp bij moed wordt haar deel. En wanneer je je verbonden weet met de eigen innerlijke wereld, bekrachtigd dit het vinden van het wezenlijke levensvuur.
Dit sprookje is dramatisch van aard, ondanks de humorvolle elementen. Het is daarom een sprookje waar de leeftijdsgrens van groot belang is en misschien soms iets opgetrokken zou moeten worden, afhankelijk van het kind.